Lukáš Wagenknecht: Zvolit Piráty do Senátu dává smysl

Lukas_Wagenknecht

Horké letní dny jsou za námi a střídá je horká fáze kampaně. Volby do krajů a do Senátu se blíží. Proč je vlastně Senát tak důležitý a proč volit pirátské kandidáty?

Senát je nedílnou součástí naší parlamentní demokracie. Jeho význam a roli jako protiváhy Sněmovny a pojistky demokracie jsem vnímal vždy. Senátorem jsem se stal v říjnu 2018 a v praxi si následně ověřil, že tomu tak skutečně je, a že význam Senátu v posledních letech, kdy nám vládou oligarchické strany s podporou komunistů a extremistů, stále narůstá. Bez vůle Senátu nelze měnit Ústavu. Může bránit návrhům, které by omezili naše členství v mezinárodních organizacích, jako je NATO nebo Evropská unie. Může také zabránit snahám politiků omezit veřejné instituce, jako například veřejnoprávní média.

Senátor má dvojí roli. Za prvé je ombudsmanem občanů obvodu, za který je zvolen, a pomáhá jim při řešení jejich problémů. Druhou rolí je samotná práce v Senátu, jelikož senátor je volen pro celostátní politiku. Osobně si myslím, že Senát tu není proto, aby přicházel se stále novými zákony. Jeho podstatu vidím v možnosti zabránit přijetí špatné legislativy. Senát dává věcem smysl, zdokonaluje legislativní návrhy, hledá nedostatky, a tak předchází přijetí chybných zákonů.

V současnosti jsem jediným pirátským senátorem. Větší zastoupení Pirátů v Senátu umožní prosazovat pirátský program i v horní komoře. Pirátští senátoři vždy budou bránit nežádoucím změnám Ústavy a podpoří zákony, které budou chránit slabé a hlídat mocné.

Práce v Senátu je různorodá a často náročná. Když se ale podaří prosadit správnou věc nebo pomoci konkrétnímu občanovi, který se na mě obrátil s žádostí o pomoc, je to neuvěřitelně nabíjející. Věřím a těším se, že po říjnových volbách rozšíříme řady pirátských senátorů, ale bez Vašeho hlasu to nepůjde.

Přijďte k volbám 2. a 3. října a podpořte našeho kandidáta Pavla Vacka do Senátu. Má to cenu a změna je možná! My se o ni díky Vašemu hlasu pokusíme!

Nezapomeňte přijít volit senátory i ve druhém kole 9. a 10. října. Všem, kteří se chystají k volbám, bych rád poděkoval a našim kandidátům přeji hodně štěstí!